top of page

Fyllingsmaterialer

Det finnes flere gode alternativer når det kommer til fyllinger. Valg av fyllingsmateriale kommer an på pasientens behov.

 

Kompositt (plast)

Dette er det mest benyttede fyllingsmaterialet til små og mellomstore fyllinger. Det er et tannfarget, middels sterkt materiale som er lett å forme, og som kan poleres opp til høyglans. Ved utskifting av store fyllinger i jekslene er ikke kompositt alltid tilstrekkelig, og pasienten må da bli enig med tannlegen om eventuelle keramiske innlegg eller krone som tåler større påkjenning.

Glassionomer

Dette fyllingsmateriale egner seg godt til tannhalsområder. Materialet er tannfarget, og inneholder fluor – noe som gjør det mindre sannsynlig å få hull i kantene på slike fyllinger. Det er mindre følsomt for fuktighet under herding sammenlignet med kompositt. Dette gjør at det er enklere å legge, og det er derfor et godt egnet når en skal legge fyllinger hos barn (melketenner). Materialet er imidlertid ikke særlig slitesterkt, og brukes derfor lite på tyggeflaten.

Keramikk (porselen)

Dette er en gruppe materialer med svært gode estetiske egenskaper. Tannen slipes til, og et avtrykk/skanning blir sendt til tanntekniker. Pasienten får en midlertidig løsning inntil arbeidet er ferdig – ofte i form av et tannfarget materiale (avhengig av tannens plassering i munnen). Det er sterke materialer som fremstilles på laboratoriet hos tanntekniker, og arbeidet sementeres deretter på plass i munnen. Keramikkfyllinger virker svært godt på de små jekslene, men kan i mange tilfeller også benyttes på de større jekslene. Valg av materiale og tannfarge gjøres av tannlegen i samsvar med pasientens ønsker.

 

TANN.png

Våre åpningstider:
Mandag - torsdag 08.00 til 16.00 
Fredag 08.00 til 15.00

TANN.png

Hos oss er det gratis og enkel parkering. 

Gode bussforbindelser.

bottom of page