top of page

Rotfylling

Ved betennelse i nerven (pulpa) inne i tannen, må denne rotfylles av tannlegen dersom pasienten ønsker å bevare den. 

 

Betennelse som følge av bakterier

De fleste rotbehandlinger skyldes at bakterier fra karies er kommet helt inn til nerven og forårsaker betennelse, eller i noen tilfeller ved dype lommer i tannkjøttet som er fylt med bakterier som når rotspissen. Ofte vil intens tannverk være et symptom, men av og til er det ikke forbundet med smerte. I tilfeller der tenner har fått sprekker kan det også være nødvendig med rotfylling for å forhindre at bakterier vandrer inn til nerven. Slag og skader på tenner kan også føre til at nerven dør, og man må rotfylle tannen.

Utførelse

Rotbehandling gjennomføres under lokalbedøvelse dersom pasienten opplever smerter, men i noen tilfeller er nerven i tannen allerede død, og bedøvelse derfor ikke nødvendig. Tannlegen borer seg først inn til pulpakammeret og lokaliserer rotkanalen (antall rotkanaler avhenger av hvilken tann som behandles, og er i noen tilfeller individuelt). Deretter isoleres tannen, og det brukes sterile instrumenter for å rense ut av kanalen (både ved bruk av manuelle og maskinelle instrumenter). Antall seanser som behøves avhenger av diagnose og tann.

Etter rotfylling

Noen pasienter kan oppleve forbigående smerter eller føle murring fra tannen etter fullført rotfylling. Dette går normalt over etter et par dager, men fortsetter smertene eller de blir forverret, anbefaler vi at du kontakter oss.

Krone eller fylling

En tann som er rotfylt trenger en fylling på toppen. Men dersom tannen er sterkt svekket vil det beste alternativet være en krone, for å hindre videre svekking/skade av tannen. Med tiden kan også noen rotbehandlede tenner endre farge – ta kontakt med tannlegen dersom du opplever dette som skjemmende.

 

TANN.png

Våre åpningstider:
Mandag - torsdag 08.00 til 16.00 
Fredag 08.00 til 15.00

TANN.png

Hos oss er det gratis og enkel parkering. 

Gode bussforbindelser.

bottom of page